Celebració de la jornada “Economia circular: El camí cap als objectius de reciclatge 2020-2030” a Llíria

Civera: “Amb la col·laboració i el compromís de les institucions aconseguirem arribar als objectius que ens marca Europa en matèria de reciclatge”

El president de la FVMP, Rubén Alfaro, ha defensat el lideratge dels municipis i les estratègies de futur des dels ajuntaments perquè l’economia circular sigui una realitat

Llíria, abril 27 de 2017

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) al costat del Consorci València Interior (CVI) han celebrat aquest matí a Llíria la jornada Economia circular: El camí cap als objectius de reciclatge 2020-2030. La trobada ha reunit més de 150 persones que no s’han volgut perdre les intervencions dels experts i autoritats en matèria de gestió de residus municipals i medi ambient. L’objectiu ha estat intercanviar experiències i oferir eines tant als municipis com als consorcis, des de l’àmbit local, en la transició cap a l’economia circular en la gestió de residus domèstics.

El president del Consorci València Interior, Manolo Civera, s’ha mostrat satisfet d’haver pogut reunir en aquest fòrum a tots els agents implicats en aquest repte que es presenta amb l’economia circular. “Una vegada més, el CVI serveix de referència i seguim treballant amb afany en complir la normativa i no només això, sinó fer-ho amb el repte indiscutible de desenvolupar-des del munipalismo”. A més, ha recalcat que amb aquesta jornada, “el Consorci ha portat la iniciativa a nivell de la Comunitat Valenciana pel que fa a economia circular, de la qual cosa agraïm el suport a les entitats que han donat suport a aquest projecte”. “Amb la col·laboració i el compromís de les institucions aconseguirem arribar als objectius que ens marca Europa en matèria de reciclatge”, ha conclòs.

Per la seva banda, el president de la FVMP i alcalde d’Elda, Rubén Alfaro ha defensat el lideratge dels municipis i les estratègies de futur des dels ajuntaments perquè l’economia circular sigui una realitat. “Tenim un compromís global però cal fer-ho des de l’àmbit local, servint d’impuls a la societat amb noves estratègies de futur, de manera sostenible i respectant el medi ambient”.

L’Espai Multiusos de Llíria ha acollit aquesta trobada, on el subdirector de Medi Ambient de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Luis Mecati, ha exposat la seva ponència el títol ha estat Estratègies d’Economia Circular en l’àmbit local. A continuació, s’han abordat les vies pràctiques i factibles de millora en la recollida i tractament de les diferents fraccions que componen els residus municipals, amb l’objectiu de maximitzar la recuperació dels recursos continguts en ells. En una primera taula, els experts han proposat estratègies en la gestió d’envasos i en el tractament mecànic biològic dels residus en massa. La segona taula, presidida pel subdirector general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, José Vicente Miró, ha abordat les vies de millora en altres fluxos de residus domèstics (bioresidus, mobles i estris, aparells elèctrics, roba i calçat).

D’altra banda, el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro, ha iniciat l’última part de la trobada, en què han estat presents els representants de sis consorcis de la Comunitat Valenciana. Entre tots van repassar com estan abordant el repte de recuperar com a recurs cada vegada més del que lliuren els veïns en forma de residu. Els ajuntaments, integrats en els consorcis, no es troben sols en aquesta tasca, ja que estan recolzats per les federacions de Municipis i Províncies, l’Administració central i autonòmica i altres entitats professionals que aporten assessorament, recursos i coneixement en el camí per aconseguir residu zero en 2030.